vrijdag 22 maart 2013

Gedrevenheid in Heerenveen




Om de top te kunnen halen, moet je gedreven zijn. En uit het juiste hout gesneden. Houterig was het afgelopen januari niet in Thialf. Twee vorstelijke winnaars:  IreenWüst en Sven Kramer. Een ongelooflijke prestatie, uitgerekend hier in Thialf en uitgerekend twee Heerenveeners! En dat vlak na nòg een overrompelend succesvolle plaatsgenoot: Epke Zonderland – olympisch goud. Ontspannen en charmant gaf Sven maandag na zijn succes, bij Pauw en Witteman, toelichting en zijn visie op het schaatsen. Petje af! Het gekke is, dat er iets op anderen afstraalt van dit superieure schaatssucces. Iets van trots op “onze sporters”, “ons Thialf”, ook al heb je zelf part noch deel aan deze prestaties. Met een glimlach keek ik dit weekend naar de supporters die hun auto bij mij voor de deur parkeerden, zich in het oranje hesen, leeuwenkop opzetten en al bij voorbaat wat opgewonden, naar het ijsstadion liepen. Zelf ooit één keer een schaatsmedaille gehaald na vijf kilometer, bij Ankeveen, over het ijs krabbelen op houten doorlopers, één keer als schooljochie aan een wedstrijd begonnen en toen smadelijk, vlak voor de finnish, onderuit gegaan en nog vaker jammerlijk door het ijs gezakt. Onvergetelijke belevenissen. En nou ineens trots. Op de prestaties van anderen. Wanneer je iets wilt bereiken, kijk je maar één kant op: naar je doel. En je laat die gerichte blik, eenmaal gefocust, niet los. Dat geld niet alleen in de sport, maar eigenlijk overal waar prestaties worden geleverd: muziek, politiek, ondernemen, de ouderwetse vakbondsstrijd, opkomen voor de belangen van aanspoelende bultruggen. Het gevaar schuilt er dan in, dat je het overzicht verliest. In dat verband was het een goed idee om met deelnemers aan het EK voetbal vanuit Krakau het nabij gelegen Auschwitz te bezoeken. Het zou het goed zijn om, vóór deelname aan de Olympische Winterspelen in Sochi, sporters en publiek, een kort inzicht te geven in niet alleen de aardige, maar ook de beklemmende kanten van het gastland.
Je zou kunnen zien of de Russische moedige mensenrechtenorganisatie “Memorial”, of mensen van het zogenaamde “Sochiproject”, Rob Hornstra en Arnold Bruggen, voor een introductieprogramma kunnen zorgen (www.thesochiproject.org
In 1936 nam Nederland deel aan de Olympische Spelen in Berlijn en won daar een respectabele verzameling medailles. In de toonzaal van Hitler! Pas later groeide het inzicht dat “we” die spelen beter hadden kunnen overslaan. Jammer voor de ambitie van de sporters. In 1978 was er veel commotie rond de WK voetbal in Argentinië. Freek de Jonge was diep verontwaardigd en Nederland ging toch. Nederlandging natuurlijk toch. Rond die winterspelen in Sochi, in 2014 hoor je bijna niemand. We gaan voor goud! Ongeacht in welke toonzaal. Dat is nu even belangrijker dan mensenrechten, waardigheid en milieu.
Bij het aantreden van de nieuwe paus, Franciscus, rezen er vragen over zijn integriteit ten tijde van de Argentijnse dictatuur. Kardinaal in Argentinië, burgemeester in oorlogstijd. Was hij zuiver op de graat, zijn wij dat? We kunnen niet zeggen dat we ’t allemaal niet wisten. Het wordt nog lastig genoeg om in de kranten en op internet een correcte kaart te laten zien met het grensverloop rond Sochi! De financiële kwestie rond Cyprus dezer dagen is “mooi” om iets van op te steken. Terugkijken in de spiegels van je auto lijkt kennelijk een zuiverder beeld van de wereld en waarheid te geven dan vooruit zien door de voorruit!
Dik Bolkestein

Geen opmerkingen:

Een reactie posten